Μια πολύ ιδιαίτερη γεύση σε έναν υπέροχο συνδυασμό! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά (4 μερίδες):
- 500 γραμμάρια ρεβίθια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτάλι του γλυκού μπούκοβο
- 1 φλιτζάνα λιαστή ντομάτα κομμένη σε καρέ
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση (περίπου 90 λεπτά):
Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ και τουλάχιστο για 12 ώρες. Στο νερό μέσα προσθέτουμε και μια κουταλιά σόδα μαγειρικής για να φουσκώσουν. Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε ξανά και μετά τα βάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε 2 λίτρα φρέσκο νερό, το ξερό κρεμμύδι και τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο, μίση κούπα ελαιόλαδο και τα βράζουμε για μισή περίπου ώρα. Κάθε τόσο τα ζουλάμε για να δούμε εάν έχουν μαλακώσει. Βάζουμε μετά το μπούκοβο, λίγο αλάτι και τα βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Όπως είναι τα αδειάζουμε σε ένα ρηχό ταψί και ρίχνουμε από πάνω την κομμένη λιαστή ντομάτα. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Το μυστικό του Μαρνέλλου:
Μπορούμε μαζί με την λιαστή ντομάτα να προσθέσουμε λίγο σκόρδο και λίγο τσίλι! Αυτό θα δώσει μια πικάντικη γεύση στο πιάτο μας και θα το κάνει «μερακλίδικο»!