Πα πα πα! Παστίτσιο! Όλοι χαρούμενοι και όλοι έτοιμοι για μια πραγματική «μάχη» στο τραπέζι! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά και προετοιμασία για την μπεσαμέλ (6 μερίδες):
- 1 λίτρο γάλα
- 10 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 1 κούπα τριμμένο τυρί τύπου Gouda
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να κάψει. Μόλις αυτό είναι έτοιμο ρίχνουμε το αλεύρι μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε σταθερά και καλά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να έχει την υφή από σιμιγδάλι. Δυναμώνουμε ελαφρά την φωτιά μας και προσθέτουμε αργά αλλά σταθερά το γάλα μας. Ανακατεύουμε πάντα σταθερά και καλά για να μην σβολιάσει και όταν αρχίσει να δένει δυναμώνουμε την φωτιά. Μόλις αρχίσει να κάνει τις πρώτες φουσκάλες ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και σβήνουμε την φωτιά μας. Ρίχνουμε αμέσως το αυγό μας και ανακατεύουμε σταθερά αλλά γρήγορα και προσθέτουμε και το τυρί μας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας να δέσει για τα καλά.
Υλικά και προετοιμασία για τον κιμά (6 μερίδες):
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μεγάλα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλλα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κύμινο
- Αλάτι & πιπέρι
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μας και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μας. Μετά από 4-5 λεπτά προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ροδίσει. Μόλις ο κιμάς μας γίνει σπυρωτός προσθέτουμε την ντομάτα μας, τον πελτέ το αλατοπίπερο, το κύμινο, τα δαφνόφυλλα και το ξυλάκι με την κανέλλα. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν όλα μας τα υλικά και το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 περίπου λεπτά μέχρι ο κιμάς μας να δέσει καλά.