Κυριακάτικο και πάντοτε καλοδεχούμενο! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά για τα μπιφτέκια (4 μερίδες):
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινο
- 1 αυγό
- Αλάτι & πιπέρι
Υλικά για τις πατάτες (4 μερίδες):
- 7-8 μεσαίες πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 2 μεγάλα λεμόνια (το χυμό τους)
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια νερό
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση (περίπου 90 λεπτά):
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτα) και τις τοποθετούμε στο ταψί. Από πάνω τους βάζουμε όλα τας υπόλοιπα υλικά, εκτός του νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να έχουν όλα μαζί μια ενιαία υπέροχη μυρωδιά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε πρώτα τον κιμά και προσθέτουμε από πάνω όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε αργά και σταθερά και αφού ομογενοποιηθούν πλάθουμε μεσαία σε μέγεθος μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες και τα περιχύνουμε προσεχτικά με το νερό μας. Βάζουμε πάνω από το ταψί μας μια λαδόκολλά και πάνω από την λαδόκολλά αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για μια (1) ώρα στους 180 βαθμούς και μετά τα ξεσκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ροδίσουν, ψήνοντας για ακόμα 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε!
Το μυστικό του Μαρνέλλου:
Μπορούμε αν θέλουμε αντί για 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά να χρησιμοποιήσουμε 700 γραμμάριο μοσχαρίσιο, 200 γραμμάρια χοιρινό και 200 γραμμάρια αρνίσιο κιμά. Η γεύση από τα μπιφτέκια μας θα χαροποιήσει και τον πιο «δύσκολο» ουρανίσκο του τραπεζιού μας!