Ο παγκοσμίως διάσημος και αγαπημένος Μουσακάς! Τραπέζι γεμάτο χαμόγελα! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά και προετοιμασία για την μπεσαμέλ (6 μερίδες):
- 1 λίτρο γάλα
- 10 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 1 κούπα τριμμένο τυρί τύπου Gouda
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & πιπέρι
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να κάψει. Μόλις αυτό είναι έτοιμο ρίχνουμε το αλεύρι μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε σταθερά και καλά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να έχει την υφή από σιμιγδάλι. Δυναμώνουμε ελαφρά την φωτιά μας και προσθέτουμε αργά αλλά σταθερά το γάλα μας. Ανακατεύουμε πάντα σταθερά και καλά για να μην σβολιάσει και όταν αρχίσει να δένει δυναμώνουμε την φωτιά. Μόλις αρχίσει να κάνει τις πρώτες φουσκάλες ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και σβήνουμε την φωτιά μας. Ρίχνουμε αμέσως το αυγό μας και ανακατεύουμε σταθερά αλλά γρήγορα και προσθέτουμε και το τυρί μας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας να δέσει για τα καλά.
Υλικά και προετοιμασία για τον κιμά (6 μερίδες):
- 500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μεγάλα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλλα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κύμινο
- Αλάτι & πιπέρι
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μας και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μας. Μετά από 4-5 λεπτά προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ροδίσει. Μόλις ο κιμάς μας γίνει σπυρωτός προσθέτουμε την ντομάτα μας, τον πελτέ το αλατοπίπερο, το κύμινο, τα δαφνόφυλλα και το ξυλάκι με την κανέλλα. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν όλα μας τα υλικά και το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 περίπου λεπτά μέχρι ο κιμάς μας να δέσει καλά.
Υλικά για τον μουσακά (6 μερίδες):
- 5 μεσαίες πατάτες κομμένες σε φέτες
- 3 μεσαίες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
- 2 μεσαία κολοκύθια κομμένα σε φέτες
- 1 χούφτα τριμμένο ανθότυρο
Εκτέλεση (περίπου 1,5 ώρα):
Τηγανίζουμε ελαφρά τα λαχανικά και τις πατάτες μας μέχρι να ροδίσουν. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά φροντίζουμε να «κρατάνε» την υφή τους. Καλύτερα είναι να τα τηγανίσουμε σε ηλιέλαιο. Θα τα βοηθήσει να ροδίσουν καλύτερα χωρίς να τα κάψει. Μόλις είναι όλα έτοιμα ξεκινάμε το «δέσιμο». Σε ένα μεσαίο πυρέξ στρώνουμε μια στρώση από τις πατάτες μας. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ίσα να τις πασπαλίσουμε. Απλώνουμε προσεχτικά τις μελιτζάνες μας και πασπαλίζουμε από επάνω με τον τριμμένο ανθότυρο. Ακολούθως απλώνουμε τα κολοκύθια μας και μετά τις υπόλοιπες πατάτες. Απλώνουμε από πάνω τους ομοιόμορφα και προσεχτικά την μπεσαμέλ μας και φροντίζουμε να μην αφήσουμε κενά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά και μετά βάζουμε το πυρέξ μας. Το αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Ο μουσακάς μας είναι έτοιμος!
Το μυστικό του Μαρνέλλου:
Δοκιμάστε να βάλετε λευκές μελιτζάνες. Δίνουν μια πιο γλυκιά γεύση στον μουσακά μας! Καλή σας απόλαυση!