Ποιο είναι πάντοτε το πρώτο πιάτο που πέφτει το μάτι κάθε επισκέπτη σε οποιαδήποτε ταβέρνα με μαγειρευτό φαγητό; Μα φυσικά το μοσχαράκι γιουβέτσι! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά (8 μερίδες):
- 1,5 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα (να ζητήσετε κιλότο) κομμένο σε μεσαία κομμάτια
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κιλό τριμμένες ντομάτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πακέτο κριθαράκι μεσαίο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση (περίπου 2,5 ώρες):
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα μας και ξεκινάμε να σοτάρουμε το μοσχάρι μας. Μόλις αυτά θωρακιστούν, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και περιμένουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσει. Σβήνουμε με το κρασί μας και μόλις αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας. Ανακατεύουμε προσεχτικά για περίπου 5 λεπτά και μόλις όλα γίνουν ένα μείγμα προσθέτουμε 1,5 λίτρο ζεστό νερό και σκεπάζουμε το κρέας μας. Σιγοβράζουμε για 1,5 περίπου ώρα. Μόλις το κρέας ξεκινήσει να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι μας ρίχνουμε λίγο επιπλέον αλάτι. Περιμένουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμα και μετά κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε μερικά λεπτά να ξεκουραστεί. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε καλά το κριθαράκι μας. Μόλις τελειώσουμε απλώνουμε το κριθαράκι σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε το κρέας μας. Συμπληρώνουμε με ζεστό μέχρι 2 δάχτυλα πάνω από το κρέας. Το βάζουμε στο φούρνο, στους 170 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί για 40 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο μας και το αφήνουμε να τραβήξει για περίπου 20 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και κόκκινο κρασί!
Το μυστικό του Μαρνέλλου:
Μην το λυπηθείτε το κριθαράκι . . . . Βάλτε παραπάνω ποσότητα. Ποτέ δεν περισσεύει!