Καιρός να μάθουμε να ψήνουμε στην σούβλα. Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά (6 μερίδες):
- 1,5 κιλό χοιρινό κρέας από τον λαιμό
- 1 ποτήρι λευκό ξύδι
- 2 ποτήρια κόκκινο κρασί
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού θρούμπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
Μαρινάρισμα (24 ώρες)
Μια ημέρα πριν ετοιμάσουμε την φωτιά μας πρέπει να ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε το κρέας μας. Κόβουμε το κρέας σε τετράγωνα μεσαία κομμάτια ικανά να στηθούν στην σούβλα μας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρασί το ξύδι και τα μπαχαρικά μας. Μόλις το μίγμα μας γίνει ομοιόμορφο, απλώνουμε το κρέας σε ένα πλατύ και ρηχό σκεύος και το ρίχνουμε μέσα. Το μίγμα μας πρέπει να καλύπτει το κρέας μας. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο μας για 24 ώρες να «δέσει». Η μαρίναρα ωφελεί το κρέας μας με δύο τρόπους. Πρώτα του δίνει τις όξινες γευστικές νότες που είναι απαραίτητες για να χρωματίσουν ευχάριστα τον ουρανίσκο μας και έπειτα μαλακώνει τις ίνες του κρέατος κάνοντας το πιο μαλακό και ευχάριστο στην βρώση του.
Εκτέλεση (από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με την φωτιά):
Την επόμενη ημέρα, λίγο πριν βγάλουμε το κρέας από το ψυγείο κόβουμε σε πολύ χοντρές ροδέλες την ντομάτα και το κρεμμύδι. Έπειτα περνάμε το κρέας μας στην σούβλα. Μετά από κάθε πέρασμα σε κρέας περνάμε ένα κομμάτι ντομάτα την μία φορά και ένα κομμάτι κρεμμύδι την επόμενη. Μόλις τα κάρβουνα μας «κάτσουν» βάζουμε το κοντοσούβλι μας στην σούβλα και το αφήνουμε να γυρίζει αργά και σταθερά για δύο τουλάχιστον ώρες. Όσο πιο αργά ψηθεί τόσο νοστιμότερο γίνεται!
Το μυστικό του Μαρνέλλου:
Μια παραλλαγή για μερακλήδες. Προσθέστε λίγα κομμάτια αρνί ανάμεσα στο χοιρινό. Η γεύση από το κοντοσούβλι σας θα απογειωθεί και θα αναστατώσει την παρέα. Δεν ξεχνάμε ποτέ το κόκκινο κρασί στο τραπέζι. Καλή σας απόλαυση!