Κλασσική, Ελληνική, Αγαπημένη, Νόστιμη, Παραδοσιακή συνταγή! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.
Υλικά (4 μερίδες):
- ½ κιλό γίγαντες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 μεγάλες ψιλοκομμένες ντομάτες
- λίγο (έως 100 γραμμάρια) ψιλοκομμένο σέλερι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μέτριο καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1/3 ματσάκι σέλινο
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση (περίπου 2 ώρες):
Παίρνουμε από βραδύ τους γίγαντες και τους βάζουμε σε 2 λίτρα νερό με ένα κουταλάκι σόδα. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά 2-3 φορές και τους βάζουμε στην κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό. Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει τους ξαφρίζουμε και τους αφήνουμε να βράσουν για επιπλέον 40 λεπτά. Σε μια μικρότερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό μας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι. Περιμένουμε να μαλακώσουν καλά και μετά από δέκα περίπου λεπτά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, την ζάχαρη, τον μαϊντανό, το καρότο, το σέλινο και το αλατοπίπερο. Βράζουμε το μείγμα για επιπλέον 10 λεπτά. Παίρνουμε τα υλικά και από τις δύο κατσαρόλες και τα περιχύνουμε σε ένα ρηχό ταψί, προσθέτοντας λίγο νερό εάν αυτό είναι απαραίτητο. Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Σερβίρουμε με φέτα, ελιές, παξιμάδι και μελιτζανοσαλάτα. Καλή σας απόλαυση!
Το μυστικό του Μαρνέλλου:
Αν θέλουμε μπορούμε παράλληλα με την προετοιμασία στις κατσαρόλες μας να τηγανίσουμε ελαφρά και λίγη πανσέτα (ψαχνό μόνο). Την προσθέτουμε ψιλοκομμένη στο ταψί μας και την αφήνουμε να ψηθεί μαζί με τους γίγαντες. Οι γίγαντες μας γίνονται ακόμα πιο «γιγάντιοι»!