Όλοι έχουμε κάποιον που γνωρίζουμε ότι δεν ξέρει τι είναι το “ψαρονέφρι”. Ας μάθουμε να εξηγούμε την προέλευση της ονομασίας του και γιατί δεν έχει καμία σχέση με τη θάλασσα.
Αυτό που μας μπερδεύει είναι η ονομασία του, η οποία οφείλεται στο ελληνικό λεξιλόγιο μας. Το κλειδί της τεκμηρίωσης του τι εννοούμε με τον όρο αυτό, βρίσκεται στην ετυμολογία της λέξης. Η λέξη είναι σύνθετη, ψαρο-νέφρι, το πρώτο συνθετικό προέρχεται από το "ψόαι" της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που σημαίνει οσφυϊκοί μύες και όχι όπως πολλοί νομίζουν από το "οψάριον" που σημαίνει ιχθύς. Το δεύτερο συνθετικό από το "νέφρι" που είναι το νεφρό. Έτσι το ψαρονέφρι είναι οι μύες που περιβάλλουν τα νεφρά του χοιρινού κρέατος.
Ειδικότερα το χοιρινό φιλέτο που είναι ιδιαίτερα τρυφερό, άπαχο, χωρίς λίπος είναι κατάλληλο για σχάρα μιας και αποτελεί μια από τις πιο εκλεκτές κοπές στην γαστρονομία.