Μια Μεσογειακή γεύση βγαλμένη από τα νησιά μας! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά (4 – 6 μερίδες):

  • 1  χταπόδι περίπου 1 με 1,5 κιλό
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι του νερού κοφτό μακαρόνι μέτριο
  • 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτάλι του γλυκού πελτέ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση (περίπου 1,5 ώρα):

Ζεσταίνουμε  μια φαρδιά κατσαρόλα να κάψει χωρίς να προσθέσουμε τίποτα. Στο μεταξύ κόβουμε το χταπόδι μας σε μεσαία προς μικρά κομμάτια (δυο δάχτυλα μέγεθος). Μόλις ετοιμαστεί η κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το χταπόδι. Το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και το ανακατεύουμε ελαφρά για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο. Μόλις το κρεμμύδι «καραμελώσει» σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε 10 λεπτά στην φωτιά μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί. Τότε προσθέτουμε 2 – 3  ποτήρια νερό (ανάλογα με το χταπόδι), τον πελτέ και χαμηλώνουμε την φωτιά. Τα αφήνουμε να δέσουν για περίπου 40 λεπτά. Μόλις καταλάβουμε ότι το χταπόδι «τρυπιέται» εύκολα με το πιρούνι βάζουμε πιπέρι, λίγο αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 3 ποτήρια νερό και το κοφτό μακαρόνι. Δυναμώνουμε ελαφρά την φωτιά και ανακατεύουμε αργά και σταθερά (για να μην μας κολλήσει) για 10 περίπου λεπτά. Μόλις ξεκινήσει να χυλώνει το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κάτσει για 5 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με μια κούπα κόκκινο κρασί.  

Το μυστικό του Μαρνέλλου:

Αν βρούμε φρέσκο χταπόδι φυσικά και το προτιμάμε. Το φρέσκο χταπόδι χρειάζεται περισσότερη ώρα στην φωτιά για να μαλακώσει και σχεδόν καθόλου αλάτι!