Κρητική, Λατρεμένη, Παραδοσιακή συνταγή! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά (8 μερίδες):

  • 2 κιλά χοχλιούς μεγάλους καλά σιτεμένους
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1/2 φλιτζάνι ξύδι
  • Αλάτι

Εκτέλεση (περίπου 1 ώρα):

Βράζουμε νερό σε μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτοντας σε αυτή λίγο ξύδι. Μόλις το νερό μας ξεκινάει να κοχλάζει ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μας και τα αφήνουμε μέσα για πέντε λεπτά.  Μετά τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα καθαρίζουμε προσεχτικά από τυχόν υπολείμματα και τα αφήνουμε να σουρώσουν καλά.  Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε μισή χούφτα αλάτι και τοποθετούμε το ένα σαλιγκάρι δίπλα στο άλλο με το κέλυφος προς τα επάνω. Ανάβουμε δυνατά την φωτιά μας για τρία λεπτά και μετά ρίχνουμε το λάδι μας και το σκόρδο (προαιρετικά). Σκεπάζουμε το τηγάνι μας με ένα καπάκι και το κουνάμε πέρα δώθε για να ανακατευτούν τα σαλιγκάρια μας. Αφού τα αφήσουμε να ψηθούν για τρία λεπτά προσθέτουμε το ξύδι μας και το κλωνάρι με το φρέσκο δενδρολίβανο. Περιμένουμε περίπου τρία λεπτά ακόμα μέχρι το ξύδι μας να εξατμιστεί. Σερβίρουμε σε μια βαθιά πιατέλα αμέσως για να είναι ζεστά με όλο το ζουμί από το τηγάνι μας.

Το μυστικό του Μαρνέλλου:

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ξύδι από κρασί, δυνατό και κόκκινο! Επίσης μπορούμε στο αλάτι μας να βάλουμε και μερικούς κόκκους χοντρό αλάτι για να δώσουμε μια πιο έντονη γευστικά υφή στο «ζουμί» από το τηγάνι μας! Δεν ξεχνάμε στο σερβίρισμα μικρό πιρούνι, οδοντογλυφίδα, ξύλινο καλαμάκι ή ότι βολεύει την παρέα μας!