Μια Κρητική γεύση βγαλμένη από την παράδοση μας! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά (4 μερίδες):

  • 1 κιλό χλωροκούκια καθαρισμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 300 γραμμάρια αγκινάρες (καρδιές)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση (περίπου 1 ώρα):

Καθαρίζουμε τα κουκιά (όπως τα φρέσκα φασόλια) και τα πλένουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι και το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε καρέ. Μόλις καραμελώσει ρίχνουμε τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις αυτά μαραθούν, ρίχνουμε τα κουκιά, 2 πρέζες πιπέρι και 1 αλάτι. Προσθέτουμε ένα ποτηράκι νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Καθαρίζουμε προσεχτικά τις αγκινάρες αφαιρώντας όλα τα πράσινα φύλλα και τις τρίβουμε με το λεμόνι. Ρίχνουμε τις αγκινάρες μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, και μαζί τους βάζουμε το χυμό από το λεμόνι και 1 ποτήρι νερό. Συνεχίζουμε να σιγοψήνουμε για μισή ώρα ακόμα με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Μόλις νιώσουμε ότι οι αγκινάρες τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι τότε είναι έτοιμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό γιατί στο τέλος πρέπει να έχουν ελάχιστο ζουμί.

Το μυστικό του Μαρνέλλου:

Αν σας περισσεύει το ζουμί μην το πετάξετε. Ανακατέψτε το με λίγο αλεύρι όσο είναι ζεστό και μόλις χυλώσει περιχύστε το φαγητό με το μείγμα. Αυτό θα δώσει μια πιο γεμάτη γεύση στο πιάτο μας και θα  κάνει την οικογένεια να θέλει να «βουτήξει» με το ψωμί!