Καιρός να μάθουμε να ψήνουμε στην σούβλα. Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά (6 μερίδες):

  • 500 γραμμάρια συκώτι από αρνί
  • 500 γραμμάρια φλέμονα από αρνί
  • 500 γραμμάρια γλυκάδια από αρνί
  • 300 γραμμάρια καρδιά από αρνί
  • 100 γραμμάρια σπλήνα από αρνί
  • Αρνίσια μπόλια
  • Αρνίσια άντερα
  • 1  κουτάλι της σούπας θυμάρι
  • 1  κουτάλι της σούπας ρίγανη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι

Προετοιμασία (1 ώρα)

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα εντόσθια και τα κόβουμε σε ίσα μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Αφού τα κόψουμε όλα, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε προσεκτικά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε ξανά ελαφριά. Αφήνουμε το μείγμα να «κάτσει» για περίπου 20 λεπτά. Καθαρίζουμε και πλένουμε προσεχτικά τα έντερα τουλάχιστον πέντε με έξι φορές. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι στα έντερα για να απορροφήσει την τυχόν έντονη μυρωδιά που θα προκύψει. Περνάμε προσεχτικά τα εντόσθια εναλλάξ στην σούβλα (συκώτι – καρδιά – γλυκάδι – φλέμονα). Έπειτα βάζουμε πάνω από τα εντόσθια την μπόλια και τα τυλίγουμε με αυτήν σφικτά. Ακολούθως παίρνουμε τα έντερα και τα περνάμε πάνω από την σούβλα. Πρώτα ξεκινάμε και σφιχτοδένουμε σε σχήμα χιαστή τα έντερα μέχρι να δημιουργήσουμε ένα σφιχτό πλαίσιο. Έπειτα τυλίγουμε την υπόλοιπη σούβλα με τα έντερα γύρω – γύρω και φροντίζουμε τόσο οι άκριες όσο και τα μεσαία μέρη να μην έχουν κενά. 

Εκτέλεση (από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με την φωτιά):

Όλο το μυστικό του ψησίματος  είναι το αδιάκοπο γύρισμα σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. Καθώς η σούβλα γυρίζει διαρκώς, το λίπος εγκλωβίζεται μέσα στα εντόσθια και τα ενυδατώνει. Αποκτούν νοστιμιά και μένουν ζουμερά. Μόλις τα κάρβουνα μας «κάτσουν» βάζουμε το κοκορέτσι μας στην σούβλα και το αφήνουμε να γυρίζει αργά και σταθερά για δύο τουλάχιστον ώρες. Όσο πιο αργά ψηθεί τόσο νοστιμότερο γίνεται!

Το μυστικό του Μαρνέλλου:

Προσθέστε λίγο γλυκό μπούκοβο και  ελάχιστο τσίλι.  Η γεύση από το κοκορέτσι  σας θα χαρίσει χαμόγελα και κομπλιμέντα στον ψήστη και θα δώσει το «δικαίωμα» να καμαρώνετε για τις ικανότητες σας! Καλή σας απόλαυση!