Πάει με όλα! Πάει μόνη της! Είναι νόστιμη και την αγαπούν όλοι! Νοστιμιά και απόλαυση για ολόκληρη την οικογένεια.

Υλικά (4 μερίδες):

  • 500 γραμμάρια φάβα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση (περίπου 1 ώρα):

Βράζουμε νερό σε μια πλατιά κατσαρόλα (περίπου 2 λίτρα), ρίχνουμε την φάβα και περιμένουμε να βράσει αφαιρώντας τον αφρό προσεχτικά. Όταν θα σταματήσει να βγάζει αφρό ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας και την πατάτα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε ελαφρά προσθέτουμε το μισό από το λάδι μας και αφήνουμε την φάβα μας να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Κατά την διάρκεια του βρασίματος ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε όσο ελαττώνεται το νερό να μην μας κολλήσει η φάβα. Προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά. Όταν η φάβα μας έχει πλέον πάρει την μορφή «κρέμας» αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε σε χαμηλό πιάτο.

Το μυστικό του Μαρνέλλου:

Η φάβα μας, πέρα από το «κλασσικό» κρεμμύδι, μπορεί να συνοδευτεί με πολλές ακόμα πινελιές που θα την χρωματίσουν και θα απογειώσουν την γεύση της. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Πολύχρωμες ψιλοκομμένες πιπεριές σε μορφή τουρσί, κόκκους πιπέρι και κόλιανδρο, ψιλοκομμένο μαϊντανό με χοντρό αλάτι, λάδι με πιπέρι και δενδρολίβανο και πολλά ακόμα . . .