Μπορεί τα ζυμαρικά, το πιο γνωστό και αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων ανά την υφήλιο, να έγιναν γνωστά από την Ιταλική κουζίνα, όμως η ιστορία τους φαίνεται να ξεκινάει από αρχαιότερους πολιτισμούς όπως ο Ελληνικός, ο Κινέζικός και ο Αραβικός.

Οι αρχαιότερη αναφορά που υπάρχει σε ζυμαρικά προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα κάπου στο 1000 π.Χ. σε ένα είδος ζυμαρικού κομμένου σε πλατιές λωρίδες με την ονομασία “λάγανον”. Το ζυμαρικό αυτό έφεραν οι πρώτοι Έλληνες έποικοι αργότερα στην Ιταλία το οποίο ονομάστηκε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια. 

Η ονομασία “μακαρόνια” έχει τις ρίζες της σε αποξηραμένα ζυμαρικά που άφηναν οι αρχαίοι Έλληνες μαζί με άλλες τροφές στους τάφους των “μακάρων”, των νεκρών. Αργότερα στο Βυζάντιο τα ζυμαρικά τρώγονται με μέλι και κανέλα ως γλυκό, συνέχεια αυτής της συνήθειας αποτελούν τα παραλλαγμένα σημερινά μελομακάρονα. Επίσης, ζυμαρικά υπήρχαν και στην Κίνα και στον Αραβικό κόσμο.

Από τον 15ο αιώνα τα ζυμαρικά στην Ιταλία γίνονται εμπορικό προϊόν καταναλώνονταν όμως σαν πολυτελές γεύμα και γλυκό. Αργότερα τον 18ο αιώνα τα ζυμαρικά αρχίζουν να καταναλώνονται ευρέως γνωρίζοντας μεγάλη άνθιση. Συγκεκριμένα το 1700 στην Νάπολη λειτουργούν 60 καταστήματα ζυμαρικών ενώ το 1785 εκτοξεύονται σε 280. Σε αυτό βοήθησε και εισαγωγή της ντομάτας από τον νέο κόσμο τον ίδιο αιώνα, οπότε και εμφανίζονται οι πρώτες σάλτσες.

Σήμερα τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένο πιάτο σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες είδη ζυμαρικών και συνταγές για κάθε γούστο. Κυρίαρχη χώρα κατανάλωσης αποτελεί η Ιταλία με 25 κιλά ετησίως ανά άτομο, ακολουθεί η Ιαπωνία με 8,9 κιλά, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 8 κιλά. Τα ζυμαρικά στην Ελλάδα γνώρισαν μεγάλη άνθιση το 1947 με 120 εργοστάσια παραγωγής.