Το τζατζίκι δικαίως θεωρείται ο απόλυτα κυρίαρχος στα συνοδευτικά, και κυρίως στα κρέατα. Η συνταγή εύκολη και απλή. Τα υλικά του λίγα, αλλά και τα πιο δυνατά!

Αν και φημίζεται για τον υπέροχο συνδυασμό του με το ψητό κρέας, επάξια βρίσκεται δίπλα και σε λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές φλωρίνης, αλλά ακόμη και πατάτες.

Το τζατζίκι, πλέον, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, το οποίο θα μπορούσαμε να το εντάξουμε και στην κατηγορία του comfort food. Φυσικά, συναντάμε άπειρες παραλλαγές του τζατζικιού σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και τις περιοχές των Βαλκανίων. Γνωστό, επίσης, είναι και το τούρκικο τσατσίκ, που είναι πιο νερουλό από το ελληνικό.

Αν αγαπάτε και εσείς το τζατζίκι, δεν έχετε παρά να ανοίξετε το ψυγείο σας και να… διαλέξετε δύο μέτρια αγγούρια, χωρίς σπόρια. Τρίψτε τα σε ένα μπολ, ανακατέψτε με αλάτι και αφήστε τα για είκοσι λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζετε με την παλάμη σας για να φύγουν όσα περισσότερα υγρά. Κατόπιν, προσθέτετε το σκόρδο, τον άνηθο, το λεμόνι, τα ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε και πάλι και τα αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το αφήσετε στο ψυγείο, τόσο το καλύτερο!

Σερβίρετε το τζατζίκι σε ένα μπολ με μία μαύρη ελιά και λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Μη ξεχάσετε να συμπληρώστε το τραπέζι σας με δεύτερο μπολ, όταν φτάσουν και τα κρέατα. Καλή σας όρεξη!