Το τζατζίκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας συνοδεύοντας κυρίως ψητά κρέατα, τον τυλιχτό (πίτα) γύρο, τηγανητές πατάτες ή κολοκυθάκια. Πιθανόν έχετε ακούσει να το αποκαλούν και "σατζίκι" κυρίως από ηλικιωμένους, καθώς το όνομά του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “cacik”. Είναι γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και στο Ιράκ. Επίσης, υπάρχουν ορεκτικά με παρόμοια χαρακτηριστικά στην Ινδία όπως το αϋράν ή το ραϊτά.

Ως βάση για την παρασκευή του τζατζικιού χρησιμοποιείται το γιαούρτι, το αγγούρι και φυσικά το σκόρδο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επιλογή του γιαουρτιού καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό του. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της βασικής συνταγής όπου γίνεται συνήθως προσθήκη μυρωδικών, μπαχαρικών και λαχανικών, όπως ο άνηθος, τα οποία προσδίδουν μια ιδιαίτερη γεύση. 

Αρκετές φορές πιθανόν να αποφεύγετε την κατανάλωση τζατζικιού σκεπτόμενοι την έντονη μυρωδιά του. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε να απολαύσετε τη ξεχωριστή γεύση μειώνοντας αισθητά την μυρωδιά του σκόρδου. Μια από τις διατροφικά βέλτιστες επιλογές είναι ο φρέσκος μαϊντανός ο οποίος συνδυάζετε εύκολα σχεδόν με όλα τα φαγητά. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να πιείτε λίγο γάλα ή να φάτε ένα κομμάτι σοκολάτα.