Το να προσπαθείς να εισάγεις ένα ελληνικό παραδοσιακό φαγητό στην χώρα του χάμπουργκερ και του χοτ ντογκ ίσως να μοιάζει τρελό, όχι όμως για το σουβλάκι, το οποίο εκτός του ότι βρήκε γρήγορα τη θέση του στην αγορά, αγαπήθηκε γρήγορα και πλέον έχει μεγάλη ζήτηση.

Η “συνταγή” φαίνεται να έφτασε στον Νέο Κόσμο την δεκαετία του 60 από τους Έλληνες μετανάστες, παραμένει άγνωστο όμως ποιος ήταν αυτός που πρώτη φορά τύλιξε και πούλησε σουβλάκι σε Αμερικάνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανοδικής πορείας του “Greek Souvlaki” στην Αμερική αποτελεί η πορεία του στην Νέα Υόρκη, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αμερικής, όπου την τελευταία πενταετία λειτουργούν περισσότερα από 200 σουβλατζίδικα χωρίς να υπολογίζονται τα food trucks, οι γνωστές καντίνες. Στην Αστόρια, την Ελληνική συνοικία πριν μερικά χρόνια υπήρχαν 5 με 6 σουβλατζίδικα ενώ σήμερα έχουν φτάσει τα 40.

Είτε η πίτα γύρος, είτε το σουβλάκι δεν έχουν χάσει την αυθεντικότητα τους και λίγοι είναι αυτοί που προσθέτουν παραλλαγές για να τα προσαρμόσουν στις τάσεις της αγοράς. Βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το σουβλάκι κοτόπουλο αλλά και οι Vegan επιλογές όπου αντί για γύρο χρησιμοποιούνται μανιτάρια.

Τέλος, οι τιμές δεν θα μπορούσαν να είναι συγκρίσιμες με αυτές της ελληνικής αγοράς αφού στην Αμερική ένα σουβλάκι φτάνει τα 3 με 7 δολάρια ενώ η τυλιχτή πίτα αξίζει 6 με 9 δολάρια.