Πρόκειται για ένα από τα νοστιμότερα αγροτικά προϊόντα που φτάνει στο τραπέζι μας και βρίσκει τη θέση του σε ένα μεγάλο ποσοστό πιάτων, ιδιαίτερα της ελληνικής κουζίνας, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Τι αποτελεί όμως, φρούτο ή λαχανικό;

Στην μαγειρική έχει καθιερωθεί ο όρος λαχανικά να χαρακτηρίζει προϊόντα τα οποία εύκολα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα αλμυρό πιάτο. Τα φρούτα πάλι χαρακτηρίζουν προϊόντα, με γλυκιά κυρίως γεύση, τα οποία καταναλώνονται ως σνακ ή επιδόρπιο.

Στην βοτανική όμως, ως φρούτο καθορίζεται ένα προϊόν το οποίο προέρχεται από τον ανθό ενός φυτού, το οποίο φέρει και σπόρους. Ως λαχανικό χαρακτηρίζεται κάθε άλλο μέρος του φυτού, για παράδειγμα τα φύλλα (μαρούλι), τα στελέχη (σέλινο), οι ρίζες (καρότα) και άλλα.

Έτσι η ντομάτα, σύμφωνα με την επιστήμη της βοτανικής, είναι φρούτο. Όμως και άλλα αγροτικά προϊόντα τα οποία καθημερινά αναφέρουμε ως λαχανικά αποτελούν φρούτα όπως το αγγούρι, η πιπεριά, το κολοκύθι, οι μπάμιες και οι μελιτζάνες, οι οποίες μάλιστα ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των μούρων.