Η Σμύρνη, στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε μια ξακουστή κοσμοπολίτικη πόλη με τους Έλληνες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της. Βρισκόταν στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου απέναντι από την Χίο και ήταν αρκετά ανεπτυγμένοι και πλούσια αφού διέπρεψε στο εμπόριο. Όμως η Σμύρνη ήταν ξακουστή στον τότε κόσμο για την κουζίνα της.

Το 1922, έπειτα από εισβολή του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη, ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός εκδιώχθηκε με τη βία. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Μαζί τους έφεραν στην Ελλάδα και τους πεντανόστιμους γαστρονομικούς τους θησαυρούς, ένας από αυτούς και τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια.

Τα σουτζουκάκια είναι πικάντικα κεφτεδάκια, με μακρουλό σχήμα που θυμίζει λουκάνικο, τα οποία τηγανίζονται και μετά μαγειρεύονται σε λαδερή σάλτσα ντομάτας πλούσια σε μπαχαρικά.

Η ονομασία τους προέρχεται από την Τουρκική λέξη “Sucuk” η οποία σημαίνει λουκάνικο και την κατάληξη “άκι” που χαρακτηρίζει το μικρό μέγεθος τους. Αντί τον κιμά να τον κλείνουν μέσα σε ιστό εντέρου για να γίνει λουκάνικο, τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα κεφτεδάκια. Η Τούρκικη λέξη για το πιάτο είναι “İzmir köfte”, δηλαδή κεφτές από τη Σμύρνη.

Σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει και να χει γευτεί την νοστιμιά τους. Το μόνο ελάττωμα της μπελαλίδικης αλλά γευστικότατης αυτής συνταγής, είναι τα πολλά “τζουμπλέκια”, δηλαδή  κατσαρολικά, που χρειάζεσαι να λερώσεις. Αν θέλετε και εσείς να τα μαγειρέψετε για την οικογένεια σας δοκιμάστε την συνταγή μας εδώ.