Το ψήσιμο στα κάρβουνα όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Η μακρά ιστορία του και τα μυστικά για ένα επιτυχημένο ψήσιμο το έχουν αναδείξει σε μια μορφή τέχνης.

H απλότητα του το καθιστά ιδανικό για τον ψήσιμο όλων των πρώτων υλών, καθώς πέρα από το τη νόστιμη γεύση ,χαρίζει πολλά πλεονεκτήματα. Μεγάλο μέρος των θερμίδων χάνεται καθώς το λίπος που λιώνει αποβάλλεται τελείως, δεν παραμένει όπως γίνεται με το μαγείρεμα σε άλλα σκεύη όπως το ταψί. Το κρέας και τα λαχανικά διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, τα οποία συμβάλουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. 

Επίσης, αν ο ψήστης είναι έμπειρος και το φαγητό δεν ψηθεί υπερβολικά, το κρέας θα είναι ζουμερό και τα λαχανικά γευστικότατα λόγω του ότι διατηρείται η ιδανική υγρασία στο εσωτερικό του φαγητού, αποτρέποντας σας έτσι από το να χρησιμοποιήσετε καρυκεύματα και σάλτσες που αυξάνουν τις θερμίδες.

Ένα άλλο προφανές πλεονέκτημα είναι η υπέροχη γεύση που αποκτούν τα φαγητά, η οποία οφείλεται στην υψηλή θερμότητα που αναπτύσσεται και συντελεί στην καραμελοποίηση την εξωτερικής επιφάνειας τους. Το φαγητό αποκτά μια απόχρωση του χρυσού και αναδεικνύονται τα φυσικά αρώματα των πρώτων υλών.