Θεωρούμενο ως το πρώτο εργαλείο της ανθρωπότητας, το μαχαίρι, σε όλες του τις εξελίξεις, ξεκινώντας από την ταπεινή του μορφή σε πέτρωμα πυρίτη, πιστεύεται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ετών. Πως απέκτησε όμως τη σημερινή του μορφή στο δείπνο;

Το μαχαίρι, ως εργαλείο, έχει εξελιχθεί στην διάρκεια των χρόνων σε διάφορα σχήματα και μεγέθη εξυπηρετώντας πάντοτε κατάλληλα τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται και καθιερώνοντας την ανάλογη μορφή του. Μεγάλο πλήθος διαφορετικών ειδών μαχαιριών μπορούμε εύκολα να αντικρίσουμε μέσα στην κουζίνα. Το βασικότερο όμως μαχαίρι του φαγητού που συναντάμε σήμερα στο τραπέζι μας είναι μια σχετικά πρόσφατη παραλλαγή. H μετατροπή του μαχαιριού σε ένα καλοφτιαγμένο σκεύος για τεμαχισμό του φαγητού σε ένα δείπνο οφείλεται σε δυο ισχυρούς άνδρες της Δύσης. 

Πιστεύεται ευρέως ότι γύρω στο 1637, ο Καρδινάλιος Richelieu, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους καλεσμένους του να σκαλίζουν τα δόντια τους από τα υπολείμματα τροφών στο τραπέζι με τις αιχμηρές μύτες των μαχαιριών τους, πράγμα που θεωρούσε αγενές, διέταξε την άμβλυνση των αιχμών των μαχαιριών.

Όμως, σε μεγαλύτερο βαθμό, το μαχαίρι φαγητού οφείλει την σημερινή του ύπαρξη στο τραπέζι στον βασιλιά Λουδοβίκο του 14ου αιώνα. Το 1669, σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης της βίας, ο βασιλιάς κήρυξε όλα τα μυτερά μαχαίρια παράνομα, απαιτώντας να φέρουν καμπύλη απόληξη. Πριν από το διάταγμα ήταν συνηθισμένο οι άντρες να φέρουν μαχαίρια στις ζώνες τους, χρησιμοποιώντας τα ίδια μαχαίρια στο τραπέζι για να κόβουν την τροφή. Αλλά πολλές φορές προέκυπταν προβλήματα στο τραπέζι μετατρέποντας το δείπνο σε μακελειό. Καθώς τα μαχαίρια έγιναν λιγότερο επικίνδυνα λόγω του διατάγματος, άρχισαν να παίρνουν τη θέση τους, μαζί με πιρούνια και κουτάλια, στο τραπέζι. Σήμερα, 400 χρόνια αργότερα, τα μαχαίρια στο τραπέζι είναι σύμβολο τρόπων, και όχι χάους.