Το φαγητό πέρα από τη γευστική απόλαυση μπορεί να προσφέρει και διασκέδαση με τρόπους που, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς, δεν θα φανταζόμασταν. Σε όλο και περισσότερα μέρη ανά τον κόσμο πραγματοποιούνται φεστιβάλ στα οποία το φαγητό χρησιμοποιείται όχι απλά ως κάτι φαγώσιμο, αλλά ως ο βασικός πρωταγωνιστής για τη διεξαγωγή «σπορ» διαγωνισμών, και ως «δομικό» στοιχείο για τη δημιουργία τέχνης.

1. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρίψης Τόνου




Κάθε Ιανουάριο, πλήθος κόσμου συρρέει στην Αυστραλιανή πόλη Port Lincoln, για να δοκιμάσει την τύχη του στο φεστιβάλ Tunarama (Tuna = Τόνος). Για πάνω από τρεις ημέρες, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε διάφορα είδη «ναυτικών» προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού απολέπισης γαρίδας, γλυπτικής στην άμμο και του διαγωνισμού σκαρφαλωματος σε γλιστερό στύλο. Το αποκορύφωμα όμως του πρωταθλήματος είναι ο διαγωνισμός ρίψης τόνου, όπου οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να πετάξουν γιγάντια λαστιχένια ψάρια, με τη μορφή τόνου, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από ένα συγκεκριμένο σημείο.

2. Κυνήγι Κυλιόμενου Τυριού Σε Πλαγιά




Μπορεί το κυνηγητό ενός τυριού σε λόφο να φαντάζει σε πολλούς εύκολη υπόθεση, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Στο Gloucestershire στην Αγγλία, κάθε Μάιο, πάνω από 4.000 επισκέπτες καταφθάνουν για να δουν ποιος θα καταφέρει να «δαμάσει» αυτή τη χρονιά το πολυπόθητο κυλιόμενο τυρί. Πολλοί άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν δοκιμάσει την τύχη τους, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να πιάσει το θρυλικό αυτό αντικείμενο!

3. Φεστιβάλ Εσπεριδοειδών




Για τον περισσότερο κόσμο, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, ή για να δροσιστούν με τον ζουμερό χυμό τους, κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Οι κάτοικοι όμως της μικρής πόλης Μεντόν στη γαλλική Ριβιέρα της Γαλλίας, έχουν άλλη άποψη. Για τρεις εβδομάδες κάθε χρόνο, συνήθως από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο, περίπου 150 τόνοι τοπικών λεμονιών και πορτοκαλιών χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν τους δημόσιους χώρους της πόλης. Κάστρα, δράκοι, μπουκάλια σαμπάνιας, τρένα και κάθε λογής κατασκευές, διακοσμούνται με χιλιάδες εσπεριδοειδή δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους 160.000 περίπου επισκέπτες του ετήσιου αυτού φεστιβάλ.

4. La Tomatina




Πολλά είναι τα πράγματα που πάνε με την κέτσαπ: hot dogs, σάντουιτς, πίτες με γύρο και από ότι φαίνεται, ακόμα και οι άνθρωποι! Στη μικρή ισπανική πόλη Bunol, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαλένθια, διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ φαγητού στον κόσμο. Προς τα τέλη του Αυγούστου, χιλιάδες συμμετέχοντες μαζεύονται στους δρόμους της πόλης και ... «μάχονται» μεταξυ τους, εκσφενδονίζοντας εκατοντάδες τόνους από ώριμες ντομάτες. Το, κατά τα άλλα, τοπικό αυτό φεστιβάλ γιγαντιώθηκε σιγά σιγά με τα χρόνια, και τώρα πλέον απαιτούνται εισιτήρια για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει, ενώ το επιτρεπόμενο όριο συμμετεχόντων έχει οριστεί στους 20.000.

5. Φεστιβάλ Καρπουζιού




Στη μικρή πόλη Chinchilla της Αυστραλίας, οι κάτοικοι έχουν βρει έναν «έξυπνο» τρόπο για να αποφεύγουν τους πονεμένους αστραγάλους του σκι. Πολύ απλά, αντί για τις σκληρές και άκαμπτες μπότες του χιονιού, φοράνε στα πόδια τους καρπούζια! Αυτά και άλλα πολλά γίνονται κατά τη διάρκεια του τετραήμερου φεστιβάλ καρπουζιού, το οποίο λαμβάνει χώρα στην Chinchilla άνα δύο χρόνια τον μήνα Φεβρουάριο. Ενδεικτικά, μερικά από τα «αθλήματα» στα οποία διαγωνίζονται οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν: τρέξιμο σε διάδρομο με ανοιγμένα καρπούζια, μακρύτερο φτύσιμο κουκουτσιού και καρπουζοβολία!