Η γαλοπούλα είναι ένα ξενόφερτο πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο. Το χοιρινό είναι ο πρωταγωνιστής στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την μορφή διαφορετικών εδεσμάτων που κάθε τόπος στην Ελλάδα το προσαρμόζει στις δικές του παραδόσεις.

Στην Κρήτη ίσως η περίοδος των Χριστουγέννων να σηματοδοτεί την έναρξη της όταν κάνουν την εμφάνιση τους τα παραδοσιακά λουκάνικα με την ξυδάτη γεύση και το “απάκι”. Άλλες λιγότερο γνωστές λιχουδιές αποτελούν οι “τσιγαρίδες” και η “τσιλαδιά”. Σε πολλές περιοχές της Κρήτης, υπάρχει το έθιμο μετά την εκκλησία να μοιράζεται κρέας, κρασί και κουλούρι. Στο Λασίθι ανήμερα των Χριστουγέννων τρώνε τηγανητό συκώτι ενώ στα περισσότερα κρητικά χριστουγεννιάτικα τραπέζια υπάρχει γουρουνόπουλο στον φούρνο και το παραδοσιακό “χριστόψωμο”.

Στην Βόρεια Ελλάδα το χοιρινό κρέας σερβίρεται στο γιορτινό τραπέζι με λάχανο τουρσί. Στον Έβρο η παράδοση θέλει να την παραμονή των Χριστουγέννων να υπάρχουν στο τραπέζι εννέα διαφορετικά πιάτα συμβολίζοντας την αφθονία των φαγητών όλο το χρόνο. Στο θρακιώτικο τραπέζι θα βρούμε την “μπάμπο” ένω στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης η “μσούρα” έχει την τιμητική της.

Στα Γιάννενα πρωταγωνιστεί το αγριογούρουνο σαλμί.

Στα Τρίκαλα ανήμερα τρώνε “γουρνάδα” δηλαδή ψητό χοιρινό κρέας ενώ το βράδυ των Χριστουγέννων τρώνε “κοντοσούφλι”

Στην Στερεά Ελλάδα στο γιορτινό τραπέζι η παράδοση θέλει να υπάρχει χοιρινό με σέλινο αλλά και κοτόσουπα ενώ δε λείπουν η “πηχτή”, ο “πατσάς” και το ψητό. Ένα παλιότερο παραδοσιακό έδεσμα είναι οι “μπάμπες”, βρασμένο παχύ έντερο, γεμισμένο με συκώτι, σπλήνα, μυρωδικά και μπαχαρικά.

Στην Εύβοια φτιάχνουν “λίπα”, “αλευριά”, διάφορα λουκάνικα, πηχτή και “πασπαλά”.

Στην Πελοπόννησο επίσης επικρατεί το γουρουνόπουλο στον φούρνο. Στη Αρκαδία η κρεατόπιτα αποτελεί παράδοση.

Στην Κεφαλονιά  η “πουτρίδα” είναι χοιρινό με “κάβολε” δηλαδή κουνουπίδι ή με “μάπα” δηλαδή λάχανο.

Στην Σάμο απολαμβάνουν τα “χοιροσφάγια” και τη “πηχτή”.

Στον Πόρο χοιρινό με σέλινο είναι η νησιώτικη εκδοχή στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.