Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες νοστιμιές μικρών και μεγάλων που μπορούν να συνοδέψουν με μεγάλη ευκολία σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο, ενώ δεν λείπουν πότε από ένα τραπέζι με ποικιλία γεύσεων.

Εκτός από το καθιερωμένο σχήμα με το οποίο είναι γνωστές σε όλο το κόσμο, πολλοί τις προτιμούν κομμένες σε στρογγυλές ροδέλες, μακρόστενα πλατιά κομμάτια που ακολουθούν το καμπύλο σχήμα της πατάτας, ενώ με την βιομηχανική τυποποίηση της έχει πάρει ποικιλόμορφα σχήματα. Οποιοδήποτε μορφή κι αν έχουν κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις “French fries” όπως είναι το διεθνές όνομα τους, το οποίο αν και τις χαρακτηρίζει γαλλικές η επικρατέστερη εκδοχή της ιστορίας τους ξεκινάει από το Βέλγιο.

Η πατάτα ήρθε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από την νότιο Αμερική με τους Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μία αναφορά των 17ο αιώνα οι κάτοικοι της κοιλάδας του Μόζα στο Βέλγιο τηγάνιζαν μικρά ψάρια που αλίευαν στον ποταμό Μεύση. Τον χειμώνα που το ποτάμι πάγωνε και η αλιεία ήταν δύσκολη συνήθιζαν να κόβουν πατάτες στο μέγεθος μικρών ψαριών και να τις τηγανίζουν. Το όνομα τους το απέκτησαν κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από Αμερικάνους στρατιώτες οι οποίοι τις δοκίμασαν για πρώτη φορά στην περιοχή του Βελγίου και τις είπαν γαλλικές αφού η επίσημη γλώσσα των Βέλγων ήταν τα γαλλικά. 

Τέλος, αρκετές εκδοχές θέλουν την εφεύρεση τους στην Γαλλία τον 18ο αιώνα ενώ άλλες στην Ισπανία συνδέοντας τον ερχομό της στην Ευρώπη με την παράδοση του τηγανίσματος στη μεσογειακή κουζίνα.