Ο γύρος είναι ένα έδεσμα ιδιαιτέρως αρεστό με συχνή κατανάλωση κυρίως λόγω της γεύσης και της γρήγορης παρασκευής του. Συνήθως αποτελείται από χοιρινό κρέας, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές όπως το κοτόπουλο ή το μοσχάρι.

Πήρε το όνομα του από την ελληνική λέξη 'γύρα' που σημαίνει περιστροφή αναφερόμενο στον τρόπο ψησίματος του. Κομμάτια κρέατος που έχουν περαστεί σε μια μεταλλική σούβλα περιστρέφονται όντας εκτεθειμένα σε μια πηγή θερμότητας προκειμένου να ψηθούν.  

Μια από τις επικρατέστερες εκδοχές σχετικά με το πως κατάφερε ο γύρος να γίνει διατροφική συνήθεια των Ελλήνων και όχι μόνο, αναφέρει ότι οφείλεται στις γαστρονομικές εμπειρίες των Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922. Από το 1950 περίπου και μετά, η μαζική μετανάστευση κυρίως προς την Αμερική, την Αυστραλία και την Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα την αφετηρία της παγκόσμιας διάδοσης του. Στην σημερινή εποχή είναι τόσο διαδεδομένος, όπου πολυεθνικές εταιρείες εστίασης όπως τα McDonald's έχουν συμπεριλάβει παραλλαγές του στον κατάλογο τους.