Αποτελεί μία από τις παλαιότερες σάλτσες στην μαγειρική, χαρακτηρίζεται για την απλότητα της και την γρήγορη παρασκευή της, όμως είναι ευρέως γνωστή για την νοστιμιά της. Η Μαγιονέζα αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό ενώ είναι η κύρια βάση για αρκετές σως.

Τα τέσσερα συστατικά που αρκούν για να δημιουργηθεί αυτή η νόστιμη σάλτσα με την απαλή υφή είναι κρόκοι αυγών, ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι με πιπέρι, ωστόσο το λεμόνι μπορεί να αντικατασταθεί από ξύδι και να προστεθεί ελάχιστη μουστάρδα για πιο έντονη γεύση και σταθεροποίηση του μίγματος.

Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ένα ανάλογο μείγμα με αυγά και ελαιόλαδο καταναλώνονταν στην αρχαία Αίγυπτο και Ρώμη, όμως η μαγιονέζα όπως την γνωρίζουμε σήμερα παρασκευάζεται για πρώτη φορά το 18ο αιώνα σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, αφού όπως με κάθε τι νόστιμο υπάρχουν φιλονικίες μεταξύ λαών και διάφορες εκδοχές για την δημιουργία της.

Το 1756 ύστερα από νίκη του γαλλικού σώματος υπό τον Louis-François-Armand de Vignerot du Plessis, duc de Richelieu στην πόλη Mahon της ισπανικής Μινόρκας διοργανώθηκε δείπνο για την νίκη όπως συνηθιζόταν. Ο σεφ του Δούκα κατά την διαδικασία παρασκευής μία σάλτσας από αυγά και κρέμα για το δείπνο της νίκης, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε κρέμα που χρειαζόταν και έτσι την αντικατέστησε με ελαιόλαδο. Την σάλτσα που έφτιαξε την ονόμασε “Mahónnaise” προς τιμήν της νίκης του Δούκα Ρισελιέ.

Αργότερα ο σπουδαίος Γάλλος σεφ Marie-Antoine Carême (1784-1833), πατέρας της υψηλής γαστρονομίας, αντικατέστησε το ελαιόλαδο με φυτικό λάδι, συνταγή που στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και χρησιμοποιείται στις μέρες μας στην τυποποιημένη μαγιονέζα.