Πανσέτα ή παντσέτα λέγεται το κομμάτι χοιρινού κρέατος που προέρχεται από την περιοχή της κοιλιάς του ζώου, κομμένο σε λεπτές φέτες πάχους 1 περίπου εκατοστού, βρίσκει τη θέση του σε κάθε ψησταριά μαζί με μπριζόλες και λουκάνικα.

Το όνομα της προέρχεται από την ιταλική Pancetta, ένα είδος αλλαντικού όπως το μπέικον, το οποίο επεξεργάζεται και ωριμάζει σε αλάτι, μαύρο πιπέρι και άλλα μπαχαρικά. Η ιταλική λέξη Pancetta μεταφράζεται ως “κοιλίτσα”, προερχόμενη από το Pancia που είναι η κοιλιά στα ιταλικά.

Η ιταλική pancetta είναι περίπου ότι και το μπέικον, όμως δεν γίνεται ποτέ καπνιστή και αντί για μακρόστενες φέτες κόβεται σε στρογγυλές φέτες, λόγο του τρόπου ωρίμανσης της κατά τον οποίο το κομμάτι της κοιλιάς τυλίγεται σε ρολό και ασφαλίζεται για να διατηρήσει το σχήμα του ανάμεσα σε δύο κομμάτια ξύλο. Πέρα όμως από αλλαντικό η ιταλική pancetta έχει και την εκδοχή του κομματιού κρέατος όπως και η δική μας πανσέτα. Για την ακρίβεια υπάρχουν δύο είδη pancetta, η arrotolata που αναφέρεται στο τυλιχτό αλλαντικό και η stesa που αναφέρεται στο ωμό κομμάτι κρέατος, όπως η ελληνική πανσέτα, το οποίο προορίζεται για ψήσιμο.

Στον Μαρνέλλο έχουμε την δική μας εκδοχή πανσέτας, η οποία αντί για λεπτές φέτες, είναι κομμένη σε παχύτερα κομμάτια και ψήνεται σουβλιστή στα κάρβουνα. Μία εκλεκτή γεύση, με το κρέας να παραμένει τρυφερό, που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.