Η οδοντογλυφίδα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, είναι ένα από τα αρχαιότερα σκεύη που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος αφού εμφανή δείγματα ύπαρξης της έχουν βρεθεί σε οδοντοστοιχίες κρανίων Neanderthal και Homo sapiens.

Στις οδοντοστοιχίες προϊστορικών κρανίων του ανθρώπινου είδους ανά τον κόσμο έχουν βρεθεί σκαλίσματα ανάμεσα στα δόντια, τα οποία όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, για να δημιουργηθούν λόγω της φύσης του σμάλτου των δοντιών πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί σκληρά αντικείμενα όπως σπασμένα καλάμια, κομμάτια από σκληρά ξύλα, ακόμα και σπασμένα κόκαλα με σκοπό την αφαίρεση υπολειμμάτων τροφής.

Η ύπαρξη της οδοντογλυφίδας είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλες τις κουλτούρες ανά τον κόσμο αφού ήταν το πρώτο αντικείμενο για τον καθαρισμό των δοντιών πριν την εφεύρεση της οδοντόβουρτσας. Οδοντογλυφίδες φτιαγμένες από χαλκό έχουν βρεθεί ως ταφικά αντικείμενα στην βόρεια Ιταλία και τις ανατολικές Άλπεις. Υπάρχουν μάλιστα και εκλεπτυσμένα ασημένια δείγματα οδοντογλυφίδας από την αρχαιότητα που αποτελούν μικρά έργα τέχνης.

Τον 17ο αιώνα οι οδοντογλυφίδες αποτελούσαν αντικείμενα πλούτου αφού ήταν κατασκευασμένες από πολύτιμα μέταλλα και διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους. Η βιομηχανοποίηση της οδοντολυφίδας γίνεται για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Charles Foster στην Βοστόνη της Αμερικής με δυνατότητα παραγωγής εκατομμυρίων οδοντογλυφίδων την μέρα.

Φτάνοντας στις μέρες μας η οδοντογλυφίδα κατασκευάζεται από πάσης φύσεως υλικά, έχει διάφορα σχήματα, ενώ έχουν προστεθεί σε αυτή ακόμα και διάφορες γεύσεις.