Σίγουρα όλοι όταν σκεφτόμαστε την προέλευση της ονομασίας της “σαλάτας του Καίσαρα”, η φαντασία μας καλπάζει σε διάφορες εκδοχές του πως μπορεί να δημιουργήθηκε το πασίγνωστο αυτό πιάτο στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική.

Η Ceasar salad λοιπόν οφείλει το όνομα της στον Ceasar Cardini έναν Ιταλό σεφ ο οποίος διατηρούσε ένα εστιατόριο με την οικογένεια του στην Τιχουάνα στα σύνορα Αμερικής Μεξικού μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εκδοχές όμως για την δημιουργία της σαλάτας ποικίλουν.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη ιστορία, την οποία διέδωσε  η κόρη του, το 1924 στην εθνική εορτή της Ημέρας Ανεξαρτησίας, το εστιατόριο της οικογένειας Cardini ήταν γεμάτο πελάτες με αποτέλεσμα να τελειώσουν οι βασικές προμήθειες της κουζίνας. Ο Ceasar δημιούργησε λοιπόν ένα πιάτο με τα λιγοστά υλικά που είχαν απομείνει. 

Το πιάτο αποτελούνταν από μαρούλι, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν ενώ το dressing περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού. Μάλιστα τα φύλα του μαρουλιού ήταν ολόκληρα και πάνω του σερβίρονταν τα υπόλοιπα υλικά και η λογική ήταν το πιάτο να τρώγεται με το χέρι πιάνοντας το φύλλο.

Αργότερα με την διάδοση της σαλάτας εμφανίστηκαν παραλλαγές της διαστρεβλώνοντας την αρχική της μορφή και προστέθηκαν σε αυτή λαχανικά και η αντζούγια στο dressing.