Τα σουβλάκια και τα πιτόγυρα είναι το αγαπημένο σνακ των περισσότερων τόσο στην εβδομαδιαία διατροφή τους μιας και είναι η γρήγορη οικονομική επιλογή που λύνει τα χέρια, όσο και στην επιλογή ελεύθερου γεύματος μιας υγιεινής διατροφής. Όμως πόσες θερμίδες υπάρχουν σε ένα σουβλάκι ή μια πίτα με σουβλάκι;

Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει σε αυτό το ερώτημα μιας και οι θερμίδες ποικίλλουν ανάλογα το μέγεθος και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο γεύμα αυτό. Παρακάτω σας παραθέτουμε συμβουλές για το πως θα κάνετε πιο light το σουβλακο - γεύμα σας, αλλά και το πόσες θερμίδες έχουν τα βασικά υλικά με τα οποία μπορείτε να το συνοδεύσετε.

  • Ζητήστε αλάδωτη πίτα, έτσι όχι μόνο προστατεύετε τον οργανισμό σας από τα κορεσμένα λιπαρά (trans) αλλά γλιτώνετε τον εαυτό σας από 90 θερμίδες.
  • Ζητήστε να μην σας προσθέσουν έξτρα αλάτι στο γεύμα σας μιας και το σουβλάκι που θα συνοδεύσετε το γεύμα σας έχει ήδη.
  • Παραγγείλετε ένα γεύμα χωρίς πατάτες(υδατάνθρακες), αφού έχετε ήδη συμπληρώσει το γεύμα σας με αυτό το στοιχείο από το ψωμί/πίτα που θα συνοδεύει το σουβλάκι σας. Ακόμα και οι ελάχιστες πατάτες που χωρούν σε μια πίτα με γύρο αναλογούν σε 150 θερμίδες. Αντίθετα επιλέξτε να συνοδεύσετε το σουβλάκι σας με μια χωριάτικη σαλάτα ή επιλέξτε λαχανικά( μαρούλι,κρεμμύδι, τομάτα) για την πίτα σας.
  • Προτιμήστε σως με βάση το γιαούρτι όπως τζατζίκι ή σως γιαουρτιού , διότι οι σως με βάση την μαγιονέζα περιέχουν πολλά λιπαρά, ενώ οι σως με βάση την μουστάρδα ή την κέτσαπ πολύ αλάτι.
  • Η επιλογή του κρέατος που θα συνοδεύσει το γεύμα σας θα πρέπει να είναι καλαμάκι κοτόπουλο με 130 θερμίδες αντί για χοιρινό καλαμάκι με 180 θερμίδες και γύρο κοτόπουλου (200 θερμίδες) αντί για γύρο χοιρινό που έχει 278 θερμίδες και κεμπάπ με 320 θερμίδες.